Enjoy your outdoors
PO box 155, Stanhope Gardens, NSW 2768
Mon-Fri: 7.00am-3.30pm / Sat & Sun: 8.00am-2.00pm
30 Jul 2015
edgecliff3

Garden and Landscaping Design Edgecliff

We know that you want to create or update your project gallery as fast and as simple as possible. That’s why we created a very user-friendly gallery module. Just drag and drop your images into the gallery field, set the layout to Fullwidth or Split View and select in how many columns you want to show your images.

With 4 mouse-clicks you’re done, and you can create as many galleries as you want. Like the way of building pages with the page builder more? No problem, just activate the page builder on gallery pages with a single click and start building your page!

THE CHALLENGES IN THE DESIGN

We understand that your property is a big investment and we want our customers to know that we are there for them to help them accomplish the dreams that they may have for there property. From new construction landscaping to existing landscapes that need a facelift, our professional staff helps you add value to your property and make your property the envy of the neighborhood.

Just drag and drop your images into the gallery field, choose the full width or split layout and set the images columns amount. That’s it!

Patrick Michaels, Client

THE FINAL LANDSCAPE DESIGN

Our landscape division has many years of experience in all phases of landscaping and our customer focused approach makes the landscape experience just that, an experience.We want our customers to be there from the moment we get to the job until the end of the job so that they can have as much input in the project as possible.

22 Jul 2015
Pymble16-512x250

Garden and Landscaping Design Pymble

ALL NEW PATIO AND PATHWAY

This once dated garden in the Sydney suburb of Pymble now has a new lease on life with a formal yet contemporary design — and the owners couldn’t be happier. The first thing designer Troy Paschini and the construction team from The Labyrinth Garden needed to do was replace the driveway.

The existing clay-paved driveway not only looked dated, it was uneven where the paving sub-base had washed away. The old clay pavers and sand sub-base were replaced with a concrete sub-base and cobblestones. In fact, 190sqm of cobbles were laid — a massive task involving precision laying and mortaring.

 

THE FINAL LANDSCAPE DESIGN

To complement the new driveway, The Labyrinth Garden tiled all the pathways and the patio. For this they used basalt pavers which contrast beautifully with the new sandstone retaining walls. As this is a tiered garden design, the new retaining walls feature prominently so needed to be visually appealing as well as structurally sound. The Labyrinth Garden built the retaining walls from house bricks, which were then clad with 40mm thick sandstone flagging and capped with 400mm wide sandstone. The final but no-less-essential element of the design brief was to remove the outdated rock water feature which was overgrown with ivy and had not worked for some time due to inadequate waterproofing. The Labyrinth Garden excavated and removed this tired feature and in its place installed a bell water feature. Water trickles into the bell from a metal spout installed in the new sandstone wall that forms a backdrop to the water feature. The softscaping completes the picture. Magnolia ‘Little Gem’ was planted as a feature and then underplanted with Gardenia augusta ‘Radicans’. Gardenia augusta ‘Florida’ was used in the new garden bed above the water feature and Juniperus taxifolia var. lutchuensis was planted along the edges. Syzygium australe ‘Resilience’ was used to form a hedge and hide the void area under the patio while the shady areas are planted out with Rhapis excelsa and Liriope muscari ‘Evergreen Giant’.

Thanks to Troy’s thoughtful design, the planting works in complete harmony with the sandstone walling, cobbled driveway and basalt paving, creating an interesting interplay of textures and colours

 

m Lawn Pavers Laid + Trees Planted m3 Soil Deposited + Outdoor Lights

22 Jul 2015
surryhills1-800x250

Garden Design & Landscaping Surry Hills

THE MAKING OF A FRENCH COURTYARD

The brief: Turn a typical inner city terrace backyard into a French Courtyard to provide extra living space.

The owner of this property in Sydney’s Surry Hills had a typical small pokey east facing backyard which backed up onto a large block wall. Knowing space was at a premium and needing to expand this small house’s living space, I came up with an innovative design to maximise the small space.

The original space was about 7 sqm with an outdoor laundry and old toilet. Interior designer Jonathan Clarke of Urban Interior Design had come up with a clever design that enabled the kitchen space to open out to an alfresco dining area. The ultimate aim of this space was to seamlessly integrate the indoor and outdoor flow and to make a small outdoor area feel like an open extra living green space.

INCREASING SPACE

The back area of the house was demolished and reconfigured to use the existing side return as an extra kitchen dining space. This increased the outdoor area to be around 25 sqm. This needed to become a light and bright area – and with walls on all sides, this also needed to reflect a feeling of light and space which is much needed in the inner city. Large sized white coloured concrete pavers were used to give a feeling of space. They were laid on a bed of river sand to allow for drainage when it rained and stop the paved area becoming a pond. Mature Ficus cones were used to give the feeling that the garden had been established for a long time and two old 19th century French doors were mirrored and mounted on the large back wall thus reflecting the garden and giving a feeling of space and grand proportions. A French Urn was used with a Gardenia standard and under planted with annuals. White painted hardy plank walls and wooden trellis were used on the sides to give an impression of ‘French country’.

Overall the feeling of the space made the courtyard feel grand as well as spacious and made a dark underused space an integral part of the house and created a much needed extra entertaining space.

 


 

22 Jul 2015
coogee5

Garden Design & Landscaping Coogee

CREATING A WARM SPACE FOR THE WHOLE FAMILY

This is a front garden that makes a spectacular first impression. Not only is it the owner’s main outdoor living area, it has a wonderfully “beachy” feel that is perfectly at home given the property’s location in the Sydney beachside suburb of Coogee.

The goal was to create a usable outdoor space, something that would function as an extension of the house, could be enjoyed by the whole family and was easy to maintain

explains designer Nathan Lawler from The Labyrinth Garden.

But the design savvy owner also wanted the space to have instant impact and he wanted to have input into the final design. “I worked very closely with my client, Ian Wingrove,” says Nathan. “Ian also comes from a design background, so it was very important to him that the design not only looked great but was very usable. His input into the design was valuable.” To give the garden immediate impact and project a very welcoming feel, Nathan introduced different surfaces, levels and textures. “The concept was inspired by coastal boardwalks and old beach houses — hence the use of recycled timber for the decking — yet we wanted a level of formality,” says Nathan. “This was achieved by the use of the sandstone planter boxes and marble pavers. “When Ian was on holidays in Noosa he came across an interesting, well-detailed fence and he wanted to use a similar design in his garden,” continues Nathan. “To replicate this we built the fence using common house bricks that we clad with white sandstone flagging. We then used Australian blackbutt timber in selected sizes to create the feature section of horizontal slats.” Nathan is particularly proud of the detail in the timber fencing and stone work as well as the deck built using milled-down old hardwood railway sleepers and the large day bed that wraps around the existing mature jacaranda. Australian blackbutt was used to create the day bed, which cleverly includes a trap door that leads to a storage space where Ian can keep his surfboards.

THE FINAL DESIGN

When designing the garden, a major consideration was the lack of sunlight, which caused the existing lawn to die off and the large fig and jacaranda to constantly shed leaves. This led to the decision to remove the lawn and install hard surfaces instead — a mix of imported marble pavers and timber decking. The low-light conditions also informed the choice of new plants, which include cordylines, agaves and star jasmine.

The use of timber furniture adds to the warmth of the space and, to add character and an element of fun, climbing ropes hang from the jacaranda and a little seating platform has been erected in the fork of the trunk.

 

03 Jun 2015
backyard3-640x250

Garden Design & Landscaping Vaucluse

COASTAL DESIGN IN THE BACKYARD

Home to television personality and funny man Wil Anderson and his partner Amy Williamson, this property has a hitherto undisclosed secret — a quirky coastal-inspired backyard designed for making the most of Sydney’s spring and summer weather.

The whimsical fish-shaped swimming pool is the focal point of the recently renovated rear garden. Before work began, the pool was dull, dated and surrounded by large granite boulders. Today it has clean edges and features charcoal-coloured concrete coping chosen to match the newly-installed paving. Picking up on the colour of the paving and coping, the existing timber fence was painted Woodland Grey.

 

A new deck was built using blackbutt. The same hardwood was used to clad the new raised garden beds and the retaining wall. The warm natural tones of the timber work with the modern charcoal colour of concrete pavers. Adding to the amenity of the backyard, an outdoor shower was built,a raised sun bed constructed around a large established tree, and the existing poolside cabana upgraded.

The plants were chosen for screening and colour contrast and include Bambusa textilis ‘Gracilis’, Liriope muscari ‘Evergreen Giant’, Philodendron ‘Xanadu’, Syzygium australe ‘Resilience’ and Viburnum odoratissimum. They give the pool area a refreshing tropical twist that works in tandem with the coastal aesthetic to create an open, inviting and relaxed space for outdoor entertaining, or for just unwinding after a hectic week at work.

The Pavers are available from Cabana at 16A Transvaal Ave, Double Bay. 02 93634444.